Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mehmet ÖZYAVUZ


AVUKATLIK SINAVI GELİYOR ! ( A.S.)


Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Mutlaka bizim avukatlık stajına hem girişte hem çıkışta sınav getirmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye Barolar Birliği'nin 79 baroyu temsil eden, 80 bin avukatın içinde yer aldığı bir çatı örgüt olduğunu ifade eden Feyzioğlu, öğrencilere savcı, hakim ve avukatların görev tanımlarını anlattı.
Katıldığı bir açılışta bir öğrencinin "Şu anda Türkiye'de işleyen hukuk sisteminin işleyişinin iyileştirilmesi için ne yapılmalı" sorusu üzerine Feyzioğlu, hukuk fakültesi sayısının fazlalığını eleştirerek, şöyle konuştu:
"Adalet mülkün temelidir. Oradaki mülk, ülke anlamına gelir. Adaleti gerçekleştirecek olanlar da hukukçulardır ama hukukçuları yetiştirecek hukuk fakültelerinde kalite, evrensel standartlarla tanımlanamayacak noktadadır. Kendi açımızdan bakacak olursak, mutlaka bizim avukatlık stajına hem girişte hem çıkışta sınav getirmemiz gerekiyor. Bunu da getirmek üzereyiz. Öyle ümit ediyorum ki aranızdan hukuk fakültesine gidecek olanların tamamı avukatlık sınavına girecek. Bu ciddi bir kaliteyi getirecektir."

**

Burada TBB tabir-i caizse kalifiye avukat yetişmesi için Hukuk Fakülteleri mezunlarının adeta elekten geçirilmesi gerektiği görüşünde olsa da ; Esasında bu sınav devletin kendi verdiği diplomaya güvenmediğinin bir başka göstergesidir. Bunu göz ardı tutarsak, çok iyi olacaktır bu sınav. Tabi insan düşünmeden edemiyor, Hukuk Fakültesinde sanki insanın yeterince canı çıkmıyor da sanki göz pınarları kurumuyor da yeni bir sınav daha çıkıyor avukat olmayı düşünenlerin başına. 4 senede avukatlık sınavını geçemeyen de boşa okumuştur orası ayrı mesele.
Bir de şöyle bir durum . Sınavı ÖSYM yapacak, evet ÖSYM ! Çoktan seçmeli bildiğimiz ÖSYM sınavı olacakmış.Testusülü bu sınavın avukat olabilmeyi nasıl ölçeceği de merak konusu.Avukatlık, yazma yeteneği, konuşma yeteneğinin yanısıra bilgi de ister. Bu haliyle maalesef sadece bilgiyi ölçecek bir sınav olacak bu. Tabii Ösym'nin nasıl sorular hazırlayacağı da merak konusu.Avukatlık sınavı olmalı mıdır ?kesinlikle evet ama düzgün bir şekilde yapılmalı, uygulanmalıdır. doğru yapılırsa çok yararlı bir sınav olacaktır bu.Ancak bu zamana kadar verilen eğitime güvenilmediğinin de bir çarpıcı sonucudur..İleriki zamanlarda meyvalarını verecektir,daha bilgili avukatların yetişebilmesi açısından.
**
Ancak bu durum ileriki dönemlerde Eğitimde ve Hukukta piyasa mantığının hakimleştirilmesine ilişkin atılan adımlardan biri daha olacak şüphesiz. Şimdiden avukatlık sınavına hazırlık kursları açılmaya ve hatta bu işi devlet üniversitelerinin kendileri yapmaya başlayacaktır.Bir başka mesele de o kurslara verecek parası olmayan emekçi çocuklarına ne gibi bir imkan tanınacağı. Tüm bu paradokslar nasıl çözümlenecek hep birlikte göreceğiz.Bir başka ayrıntı dabu sınav yıllar evvel yine gündeme gelmiş ancak T.B.M.M. de görüşüldükten sonra Adalet Komisyonu devreye girmiş ve sınavı kaldırmış idi. Bakalım bu kez Adalet Komisyonu ne yönde tutum izleyecek
 ***
Devletin temelini oluşturan,adalet mekanizmasında mühim bir yeri olan “ Avukat “ ların ileriki dönemlerde daha donanımlı olmaları adına güzel bir çalışma gibi görünse de ; İşin özünde Hukuk Fakültelerinin fazlalığı ve Eğitim kalitesinin istenen seviyede olmaması yatmaktadır. Umudumuz yarınlarda diyor,muhtemel olan bu sınava girecek tüm meslektaşlara başarılar dilerken,siz değerli okuyuculara da saygılar sunuyorum.Hoşçakalın…

Mehmet ÖZYAVUZ