Sosyal Medya’nın Kullanımı
Sosyal Medya Kullanımı Gelişen, dönüşen teknoloji 1993 yılında İnternet’in Türkiye’de kullanılmaya başlaması ile hayatımıza girdi ve hayatımızı şekillendirmeye başladı.
Peki sosyal medya araçları nelerdir? Facebook, Twitter, İnstagram, WhatsApp, Snapchat, Badoo, Foursquare, Youtube, Swarm, Periscope, Vine ve bunlara benzer araçlardır. İnternetin gelişimi ile bizi kendine esir eden sosyal medya kavramını Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney şöyle açıklıyor: Sosyal medya; bilgisayar veya akıllı telefon kullanan kişilerin, internet üzerinden oluşturabilecekleri her türlü yazılı, sesli ve görüntülü iletişimi ve paylaşımı sağlayan internet siteleridir. Günümüzde insanlar mobil cihazlar sayesinde yer ve zaman farketmeksizin istedikleri paylaşımı yapabiliyor, istedikleri paylaşımlara erişebiliyorlar. Bu durumun yaygınlaşması olumlu sonuçlar doğurduğu gibi olumsuz sonuçları da içinde barındırıyor.
Şöyle ki Toplumun yeni akil adamları, yeni gazetecileri, yönetmenleri, starları, iş adamları, fikir adamları burada yetişiyor, burada tanınıyor, burada toplumla temas kuruyor. Sadece bu kişiler değil artık insanlarda kişisel sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulunarak kısa sürede fenomen olabiliyor,popiliterliği yakalayabiliyorlar.
Sosyal Medyanın Getirdiği Değişimler
Gazeteler/Dergiler: Genç kuşak bırakın haberleri kağıda basılı gazetelerden okumayı, gazetelerin kendi sitesinden bile okumuyor neredeyse. Sosyal medya araçları artık ihtiyaç duyduğu haberleri ona iletiyor. Çok zorda kalınca ya da detay öğrenmek istediğinde gazetelerin, ajansların sitesine bakıyor. Yakın gelecekte kağıt gazeteleri görmek için müzelere gidecek bu kuşak.
Televizyonlar: Yeni kuşak televizyon izlemiyor artık. Klasik tv izleyicisi 40 yaş üstü kaldı sadece. Gençler Youtube izliyor. Dizileri, programları, filmleri, yarışmaları, canlı yayınları hatta ilginç gördüğü tartışma programlarını daha sonra Youtube, Facebook, Instagram, Netflix aracılığı ile izliyor. Reklamsız, bölünmeden, istediği zaman ve istediği kadar…
Netflix gibi platformların sayısı arttıkça, klasik tv izlemeyenlerin sayısı daha da artacak…Sosyal medyanın hayatımızda bir amaç değil yaşamamızı kolaylaştıran bir araç kalması dileğiyle.
İBRAHİM TAŞ