Bugün, 21 Aralık 2024 Cumartesi

İsa ALTUN


Çalınan cep telefonunu bulmaz


Btk ( Bilgi Teknolojileri Kurumu) Çalınan cep telefonunu bulmaz

Konu bilişim suçları olunca internette dolaşan onca bilgi kirliliği karşısında vatandaş nasıl bir yol izleyeceğini bilmez durumda.Günümüzde yediden yetmişe birçok bireyin sahip olduğu cep telefonları yükte hafif ama pahada ağır miktar oluşturduğundan hırsızların ya da kötü niyetli kişilerin odağında yer almaktadır.Son dönemde artan cep telefonu hırsızlığına karşı duyarlı bir okurumuz cep telefonualırken ve çalınması durumunda ne yapacağını soruyor. Bir kere cihaz alırken pişman olmamak için aşağıdaki maddeleri uygulamakta fayda var. İnternet sitelerinden alınan ikici el cihazların çalıntı olup olmadığını vatandaş bilemez.Onun için tanıdık ve güvenli yerlerden cihaz almakta fayda vardır.Geçtiğimiz günlerde Polis memuru bir arkadaşım internetten satın aldığı telefon çalıntı çıkınca hem telefondan oldu hem de paradan.Bunun için cihaz alırken,
• Satın alınacak cihazın ambalajının açılmamış olması,
• Cihazın markası, modeli ve seri numarası veya IMEI numarasının faturada belirtilmiş olması,
• Cihazda“CE” işaretinin varlığının kontrol edilmesi,
• Türkçe kullanım kılavuzu olan cihazların satın alınması,
• Cihazın güvensiz ürün (Çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlamayan ve/veya teknik düzenlemelere sembol, ambalajlama, işaretleme, etiketleme ve uygunluk değerlendirmesi işlemlerine uygun üretilmemiş ürün güvensizdir.) olup olmadığının kontrol edilmesi, cihazın güvensizlik nedeniyle piyasadan toplatılan cihaz olup olmadığının yazılı ve görsel medyadan takip edilmesi,
hususlarına dikkat edilmesinin fayda görülmektedi
r. Telefonunuzun Telekomünikasyon Kurumu’nda kayıtlı olup olmadığınıhttp://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php? adresinde, telefonunuza ait 15 haneli IMEI numarasını girerek sorgulayabilirsiniz.Kayıt yaptırmakta yarar var çünkü kayıtlı cihazı çalındıktan sonra görüşmelere kapatmak ve kilitlemek çok basit.

                                      Kayıp Çalıntı Bildirimi

5809 sayılı Kanunun 58. maddesi uyarınca elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, cihazını kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler öncelikle cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için Kurumun Bilgi ve İhbar Merkezi’ne başvurmaları gerekmektedir.

Kayıp/Çalıntı İhbar Sürecinin İşleyişi:

Kayıp/Çalıntı ihbarı yapabilmek için hat sahibinin, Bilgi İhbar Merkezi‘nin Türkiye'nin her yerinden 0(312) 294 94 94 numaralı  telefonu bizzat araması gerekmektedir. Bilgi İhbar Merkezi 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

İhbarın yapılması akabinde cihaz sorgulama yapıldığında "Kayıp/Çalıntı ihbarı yapılan cihaz" olarak görünmekte, kişinin telefonda verdiği bilgilerin ilgili GSM İşletmecisi tarafından doğrulanmasından sonra cihaz sorgulamada, çalıntı cihaz durumuna dönüşerek cihazın haberleşmeye kapatılması işlemi gerçekleştirilir.

İhbarı doğrulanmayan kişilere kısa mesaj (SMS) gönderilmesi sureti ile bilgi verilmektedir. Ayrıca, Bilgi ve İhbar Merkezi’ni arayarak ihbar sonucunu öğrenmesimümkündür.

Cihazın bulunması durumunda haberleşmeye açtırmak için ihbarda bulunduğuyöntem ile açtırabilirsiniz. Yani telefon ile ihbarda bulunulduysa yine Bilgi İhbar Merkezi aranarak, savcılık talimatı ile ihbarda bulunulduysa savcılık talimatı ile açılabilmektedir.

Şu gerçeği da bilmek gereklidir.BTK Kurumunun çalınan, gasp edilen veya kaybedilen telefonları bulmak ve ilgili kişiye teslim etmek gibi görevleri bulunmamaktadır.Yukarıda da belirtildiği üzere kayıp/Çalıntı ihbarı yapabilmek için hat sahibinin, Telekomünikasyon Kurumu Bilgi İhbar Merkezi‘nin  0312 232 23 23numaralı telefonlarını bizzat araması gerekmektedir. Bilgi İhbar Merkezi 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.?Çünkü savcılık BTK’ya başvuru yapılmasını mutlaka istemektedir ki telefonun görüşmelere kapanması ve hırsızın telefona taktığı sim İMEİ bilgilerinin sisteme düşmesi sağlansın. Tüm bu işlemleri hızla gerçekleştirmeniz önemlidir.Hırsızlık olayında hemen mutlaka polise veya savcılığa gidilmesi en doğru bir tercihtir. Hatta Cumhuriyet Savcılığına başvurmanız kanuni işlemleri daha da hızlandıracaktır. Savcılığa gittiğinizde çalıntı cep telefonunun bilgilerinin verilmesi gerekir. Telefonun size ait olduğunun ispatı için telefon faturanızı veya operatörden alınmış ise GSM operatörüyle yapılan anlaşmayı belge olarak sunmanızı öneririm. Çalınan telefonu bulma bir zaman gerektirebilir. Mağdur olarak amacımız sadece maddi kaybımız olmamalı nitekim telefonla işlenen suç var ise ve çalıntı ihbarı yapmamışsanız bu hırsızlık olayını hem maddi hem de manevi hatta çok daha ağır bedeller ödeyerek çok yönlü bir kayıp yaşayabilirsiniz