Bugün, 4 Aralık 2024 Çarşamba

Abdullah Akkurt


İslamda Zekat ve Zekatın önemi


Zekatın lügat manası temizlik ve artma anlamına gelir. Bu temizlik, hem Zekatı verene ve hem de maddi varlığınıza aittir. Zekat, Zekatı veren mülkiyet sahibinin günahlarının dezenfekte olmasını, cimrilikten kurtulma ahlakını alışkanlık haline getirir. Maddi varlıklarınızın kirliliklerini giderir. Zekat helal olan mülkiyetlerinizin kiridir. Ancak layık, yani muhtaç olana helal ve temiz olur. Peygamberi Hüda (s.a.v.) EfendimizZekat almamışlardır. Zekat'ın en önemli taraflarından biri de, artma ve çoğalma anlamına gelir. Mevlay-ı Müteal, (ve yurbi ssadakat) kavli şerifiyle bu noktaya işaret buyurmuştur. Zekatı verilen maddi varlıkların bereketi artar, çoğalır. Şeytan o maddi varlıkların üzerinden israfı veya haram olan faaliyetlerde kullanılmasını frenler.
 
Kur'an-ı Kerim'in Tevbe Suresininin 103 Ayetinde mealen şöyle buyurmaktadır: ''Onların mallarından Zekat al ki, bununla kendilerini (Günahlardan) temizlemiş olasın. Onlara dua et. Çünkü senin duan onlar için sükünettir. Allah (onların itiraflarını) hakkıyle işiten (Pişmanlıklarını) çok iyi bilendir.'' Zekatınızı vermekle malınızı muhafaza, fakir fukaraya tasadduk ile hastalarınızı, tedavi, dua ile bela ve musibetleri red ediniz.
 
Harran ovasında faaliyet gösteren çiftçilerimiz, işletme sahipleri, esnaf ve diğer gelir sahibi vatandaşlarımız eğer ki herkes üzerine farz olan Zekatını verirse, Harran ovasında, ne fakir kalır ne de Allah'ın ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının yasakladığı haram olan ve diğer ahlak dışı faaliyetler olur. Harran ovasında huzur, refah, sıhhat, bereket istiyorsak herkes maddi varlığının kırk da birini verirse, maddi varlığı artar ve daha bereketli olur. Kur'an-ı Kerime yemin ederim ki, üzerinize farz olan Zekatı kuruşu kuruşuna verirseniz; mal varlığınız ve huzurunuzun nasıl arttığına hayret edeceksiniz. Son yıllarda bakıyorum Harran ovasında aşırı derecede israf ve lüks harcamalar yapılıyor. Bazı örnekler verelim: Destekleme paraları ve ürün hasan döneminde elde edilen katmadeğerler, 2-3 binliraya cep telefonu, arabasını değiştirme ve Antalya, İzmir, İstanbul, Bursa ve diğer lüks şehirlerde harcamalar yapılıyor. Ne İslam kültüründe, ne de Türk kültüründe, israfın yeri yoktur.  Ülkemizin, Harran ovasının ve ailemizin geleceğini teminat altına almayı düşünüyorsak, o zaman gelecek vadeden REEL (üretim) sektörüne yatırım yapıp helalından daha çok gelir elde edip, daha çık Zekat vermemize vesile olmaz mı? Abdullah AKKURT olarak, Zekat ve Harran ovası ile ilgili yazdıklarıma itirazı olan varsa, Hodri meydan diyorum; buyursun itiraz etsin, beraber müzakere dip, gerçeği ortaya çıkaralım.
 
Cenab-ı Allah, verdiğiniz Zekatın yüzüsuyu hürmetine, malınıza bereket, ömrünüzün sağlıklı ve huzurlu geçmesini nasip etsin. Allah hayırlarınızı şimdiden kabul etsin.
 
Allah'ın Selamı ve Bereketi üzerinine olsun.
 
Kaynakça: Kur'an-ı Kerim tefsiri: Hasan Burkay Hoca Örnekal Cami-i 1963