Gerek lifi gerekse çiðidinden elde edilen yaðý ve diðer yan ürünleriyle ekonomik deðeri çok yüksek olan pamuðun, ülke ekonomisine büyük katký saðladýðý belirtiliyor. Ülke genelinde olduðu gibi Þanlýurfa’da da çiftçilerin büyük aðýrlýk verdiði pamuðun, ülke ekonomisine tarýmdan sanayiye, iç ticaretten ihracata yýlda toplam 17 Milyar Dolar katma deðer oluþturduðu ve istihdam yarattýðý öðrenildi.
Þanlýurfa’da pamuktaki kirliliðin önlenmesi için bir komisyon oluþturuldu. Pamuktaki kirliliðin önlenmesi komisyonu olarak Þanlýurfa Tarým Ýl Müdürü Remzi Çubuk, Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ali Çiçek, Ticaret ve Sanayi Odasý Meclis Üyesi Mahmut Çiçek, Çukobirlik Baþkan Yardýmcýsý Ali Hayýrlý ve beraberindeki Komisyon Akçakale yolundaki Çýrçýr Fabrikalarýný ziyaret etti. Þanlýurfa pamuðunun kalite ve standartlarýnýn yükseltilmesi için tarladan mamul hale gelene kadar geçen iþlemlerde temizliðe dikkat edilmesi gerektiðini belirten komisyon üyeleri, iþletmelerin bu konuda azami dikkati saðlamasýný istediler.
Türkiye ekonomisinin sektörel yapýsý incelendiðinde; Ýhracatýn yüzde 40’ýný, GSMH’nin de yüzde 14’ünü tek baþýna tekstil ve konfeksiyon sektörünün saðladýðý görülmektedir. Pamuðun ekonomide tarýmdan sanayiye, iç ticaretten ihracata yýlda 10 milyar Dolar yurt içi, 7 Milyar Dolar da yurt dýþý olmak üzere toplam 17 Milyar Dolar katma deðer oluþturmakta ve istihdam yaratmakta olduðu bildirildi. Kirlenme konusunda gerekli tedbir alýnmadýðý taktirde, gerek iç piyasada ve gerekse dýþ piyasada, pamuk tekstil ve konfeksiyon sektörünün geleceðinin tehlikeye girmesi, pamuk çiftçisinin de bundan etkilenmesi söz konusu olduðu belirtildi.
o