Türkiye Ýstatistik Kurumu'nun (TÜÝK) verilerine göre 2009 yýlýnda her Türk vatandaþý sigara ve alkollü içeceklere ayda ortalama 31 lira harcadý. Eðitim ve saðlýk hizmetlerine ayrýlan para ise 14'er lirada kaldý. Kiþi baþýna düþen harcama kalemlerinde en yüksek meblað ise daha önceki yýllarda olduðu gibi 214 lira ile konut ve kiraya gitti. Ýkinci sýrada ise 175 lirayla gýda grubu geliyor.
En çok sigara içilen ülkeler arasýnda ilk sýralarda yer alan Türkiye'de Ýstatistik Kurumu'nun (TÜÝK) açýkladýðý son veriler çarpýcý bir gerçeði gözler önüne serdi. TÜÝK'in yaptýðý bir araþtýrmaya göre 2009 yýlýnda kiþi baþýna düþen aylýk sigara ve alkollü içecek harcamalarý 31 lirayý buldu. Ayný dönemde her Türk vatandaþýnýn gelirinden eðitim ve saðlýk giderlerine ayýrdýðý aylýk pay ise ortalama 14'er lirada kaldý. Eðitim ve saðlýk için toplam 28 lira ayýran ortalama vatandaþ, sigara ve alkole daha fazla para harcamýþ oldu.
TÜÝK'in 2009 Hanehalký Tüketim Harcamasý verileri kapsamýnda, 'eþdeðer fert baþýna aylýk ortalama tüketim harcamalarý' da belirlendi. Bu verilerden yapýlan derlemeye göre, 2009 yýlý için Türkiye'de fert baþýna aylýk ortalama harcama 758 lira oldu. Söz konusu tutar 2008 yýlýnda 719 lira düzeyindeydi. Harcamalarýn oransal daðýlýmý, önceki yýla göre belirgin bir farklýlýk göstermedi. En yüksek harcama kalemini, 2008'de de olduðu gibi konut ve kira oluþturdu. Kiþi baþýna yapýlan harcama, ortalama 214 lirayý buldu. Bunu, 175 lirayla gýda ve alkolsüz içecekler, 103 lirayla da ulaþtýrma izledi.
Eðitim için ayrýlan payýn 14 lira olmasý da dikkati çekti. Eðitim, saðlýk ile birlikte en düþük harcama kalemlerini oluþturdu. Bu kalemlere harcanan tutar, 2008 yýlý ile ayný kaldý. Sigara, tütün ve alkollü içecekler için fert baþýna aylýk ortalama harcanan tutar 31 lira, otel, lokanta ve pastaneler için 39 lira, kültür ve eðlence için 20 lira, haberleþme için de 32 lira oldu. Bu harcamalarda, 2008 yýlýna göre artýþlar gözlendi. Söz konusu kalemlerde kiþi baþýna aylýk ortalama harcama 2008'de sýrasýyla 28 lira, 31 lira, 18 lira ve 31 lira olarak gerçekleþmiþti.
Türkiye, AB'den yüzde 42 daha ucuz
TÜÝK, 2009 yýlý Satýn Alma Gücü Paritesi sonuçlarýný da açýkladý. Buna göre Avrupa'da, 37 ülke arasýnda en yüksek kiþi baþýna gayri safi yurtiçi hasýla (GSYH) Lüksemburg'da elde ediliyor. Lüksemburg, Avrupa Birliði (AB) ortalamasýnýn 2,71 katý kiþi baþýna GSYH'ye sahip durumda. Türkiye ise endeks listesinde 37 ülke içinde 32. sýrada yer alýyor. Türkiye'nin 2009 yýlý geçici sonuçlarýna göre, kiþi baþýna GSYH hacim endeksi 100 üzerinden 46, gerçek kiþisel tüketime iliþkin kiþi baþýna hacim endeksi de 49 olarak belirlendi. Buna göre, Türkiye, AB ortalamasýnýn yarýsýna yakýn bir kiþi baþýna GSYH düzeyine ulaþmýþ bulunuyor. Türkiye satýn alma gücü paritesine göre kiþi baþýna GSYH'de 2008'e kýyasla 1 puan geriledi. Türkiye'nin gerçek kiþisel tüketim grubuna iliþkin fiyat düzeyi endeksi ise 58 oldu. Buna göre, Türkiye AB ortalamasýnýn yüzde 42 daha ucuz fiyat düzeyine sahip bulunuyor.(vatan)