Þanlýurfa Milletvekili Çaðla Aktemur özyavuz 2011 Bütçesi üzerine TBMM de 8. turda bir konuþma yaptý
Þanlýurfa Milletvekili Çaðla Aktemur özyavuz 2011 Bütçesi üzerine Lehte bir konuþma yaptý
Vekil Özyavuz konuþmasýnda þu ifadelere yer verdi.
Sayýn Baþkan,
Deðerli Milletvekilleri,
2011 yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarýsýnýn 8. Turu üzerinde þahsým adýna lehte söz almýþ bulunuyorum. Yüce heyetinizi saygýyla selamlýyorum.
Ülkemizde son yýllarda refah seviyesinin artmasýyla birlikte, enerji talebi de artmýþtýr ve Ak Parti iktidarý artan enerji talebini karþýlamak, vatandaþlarýmýza enerji sýkýntýsý yaþatmamak ve enerjideki dýþa baðýmlýlýðý azaltmak için büyük bir performans göstermektedir.
Türkiye, Orta Doðu, Hazar Bölgesi ve Orta Asya gibi Dünyanýn ispatlanmýþ petrol ve doðal gaz rezervlerinin % 68 ine, coðrafi olarak yakýn bir konumda bulunmaktadýr. Kaynak ülkeler ve tüketici ülkeler arasýnda doðal bir köprü oluþturmakta olan Ülkemiz, enerji kaynaklarýnýn ve taþýma güzergâhlarýnýn çeþitlendirilmesini saðlamaya yönelik projelerde önemli bir aktör olarak yer almaktadýr.
Toplam uzunluðu 1776 km olan Bakü–Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru hattý, 2006 tarihinde tamamlanarak hizmete girmiþ ve yine bu projeye paralel olarak, Hazar Bölgesi ülkelerinde üretilecek doðal gazýn Türkiye’ye buradan da diðer Avrupa ülkelerine taþýnmasýný öngören 225 km uzunluðundaki Bakü–Tiflis–Erzurum hattý, Doðu–Batý enerji koridoru politikamýzda önemli bir yere sahiptir.
300 km uzunluðundaki Türkiye- Yunanistan Doðal Gaz Boru Hattý ile de Güney Avrupa Gaz ringi projesinin ilk ayaðý 2007’de tamamlanmýþ ve projenin ikinci ayaðý ise, 2007’ de Roma’da üç ülke arasýnda anlaþmasý imzalanan, Türkiye – Yunanistan hattýnýn Adriyatik Denizinden geçecek bir hat ile Ýtalya’ya uzatýlmasýný içermektedir.
15 Ekim 2009 tarihinde Irak- Türkiye arasýnda bir mutabakat zaptý imzalanmýþtýr. Proje ile Irak’taki sahalardan üretilecek doðal gazýn ilk aþamada ülkemize ve ülkemiz üzerinden Avrupa’ya, diðer taraftan Ceyhan’a kurulacak sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz terminali ile de Dünya pazarlarýna ulaþtýrýlmasý hedeflenmektedir.
Hükümetimizin, Türk boðazlarýnýn yükünü hafifletecek olan Samsun–Ceyhan petrol boru hattý projesinin hayata geçirilmesine yönelik Rusya Federasyonu ile görüþmeleri sürmektedir.
Orta Doðu ve Orta Asya kaynaklarýnýn Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya, Macaristan geçiþli ve son varýþ yeri Avusturya olan ve 2000 km sinin Türkiye’den geçmesinin planlandýðý toplam 3300 km uzunluðunda olan NABUCCO proje anlaþmasý Temmuz 2009 da hükümetler arasý imzalanmýþ ve çalýþmalar devam etmektedir. Bu proje, Türkiye’nin jeostratejik konumunu daha da güçlendirmesinin yanýnda, ülke ekonomisine de önemli katký sunacaktýr.
Ýran ile imzalanan mutabakat zaptý çerçevesinde, Ýran doðal gazýnýn bir kýsmýnýn Türkiye’ye, bir kýsmýnýn Türkiye üzerinden Avrupa Birliðine ve Türkmen gazýnýn da Ýran üzerinden Türkiye’ye gelmesine yönelik çalýþmalar baþlatýlmýþtýr.
Ülkemiz, enerji sektöründe rekabete dayalý ve iþleyen piyasalarýn oluþturulmasý çerçevesinde; elektrik, doðal gaz ve petrol sektörlerinde sürdürülebilir bir büyümeyi temin edecek yatýrým ortamýnýn oluþturulmasýna yönelik önemli aþama kaydetmiþtir. Bu dönemde çýkan yasalarýn yürürlüðe girmesi ile birlikte, sektörde faaliyet gösteren kamu kuruluþlarý yeniden yapýlandýrýlmýþ, serbestleþmeyi temin edecek kurallar uygulanmaya baþlamýþtýr. Yeni yasal düzenlemelerin ise çalýþmalarý sürmektedir.
Ýktidara geldiðimizde Ülkemiz, Bulgaristan’dan elektrik ithal ediyordu. Þimdi ise yurt dýþýna elektrik ihraç eder konuma geldik.
Rekabetçi bir piyasa, daha verimli iþletmeler ve daha fazla üretim için elektrik daðýtým ve üretim faaliyetlerinin özelleþtirilmesi konusunda çalýþmalar sürmektedir.
Yine Ak Parti Hükümeti olarak, yerli kaynaklarýmýzý harekete geçirdik. Türkiye Petrollerinin yurt içi ve yurt dýþý arama yatýrýmlarý 4 kattan fazla artarak 228 milyon dolardan 1.1 milyar dolara çýktý. Kara alanlarýnýn yanýnda, denizlerimizde ve yurtdýþýnda sürdürülen petrol ve doðalgaz arama, sondaj ve üretim faaliyetlerine büyük önem verildi.
M.T.A. Genel Müdürlüðünün yatýrýmlarý 5 kattan fazla artýrýlarak neredeyse durma noktasýna gelen kömür arama çalýþmalarý yeniden canlandýrýldý.
Türkiye Kömür Ýþletmeleri tarafýndan iþletilmeyen bazý sahalarýn özel sektörce iþletilmesi saðlanmýþ ve bu sayede 7.800 kiþiye iþ imkâný saðlanmýþtýr.
Ak parti iktidarýndan önce sadece 19 megavat olan rüzgâr enerjisi kurulu gücü, bugün 1200 megavata ulaþtý.
2002 yýlýnda 4510 km olan doðalgaz boru hattý uzunluðu, bugün 11.441 km ye çýkmýþtýr. 2002 de sanayide ve konutta, 5 ilimize, sadece sanayide ise, 9 ilimize giden doðal gaz; bugün itibarýyla 66 ilimize ulaþmýþtýr.
Ülkemizde, ilk kez tesis edilen 2.1 milyar metreküp kapasiteli Silivri–Deðirmenköy Doðalgaz Depolama Tesislerinin kapasitesinde artýþ saðlanmasý ve yeni depolama sahalarýnýn tesis edilmesine iliþkin teknik çalýþmalar sürdürülmektedir.
Bizim dönemimizde 1.5 milyar dolar yatýrým yaparak, Afþin–Elbistan B ve Çan Termik santralini hizmete açtýk. Binlerce kiþiye istihdam saðlarken, Türkiye’nin yerli kaynaklarýndan elektrik üretiminde büyük artýþlar saðladýk.
Türkiye ile Rusya arasýnda Mersin Akkuyu da bir nükleer güç santralinin tesisine ve iþletimine dair iþbirliðine iliþkin imzalanan anlaþma her iki ülke meclisinde kabul edildi. Bu nükleer enerji santrali, Türkiye’nin enerjide dýþa baðýmlýlýðýný azaltma noktasýnda önemli bir unsur olacaktýr.
Ülkemizin her alanda bölgesel ve küresel etkinliðini arttýrmak için baþarýlý çalýþmalar sürdüren Hükümetimizin 2011 bütçesinin hayýrlý olmasýný diliyor, saygýlar sunuyorum.