Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Şanlıurfa’da buz satıcıları sezonu erken açtı

Güncel 20.04.2024 11:16:12 0
Şanlıurfa’da buz satıcıları sezonu erken açtı

Şanlıurfa'da sıcakların bu yıl erkenden bastırmasıyla buz satıcıları mesailerine erken başladı. Genellikle yaz aylarında üretilip satışı yapılan buzlar, özel kalıplara doldurulup suyun, sıfırın altında 10 derecede 12 saat dondurulmasıyla elde ediliyor.

Özellikle yaz aylarında sıcak havadan bunalan vatandaşların tercih ettiği rendelenmiş buzdan hazırlanan "palıza" tatlısı yapan lokanta ve işletmeler, buz fabrikasının en iyi müşterileri arasında bulunuyor.

Taziye, mevlit, düğün organizasyonlarında da yemeklerin yanında ikram edilen içecekleri soğuk tutmak içinde buz siparişleri veriliyor. Sıcak günlerde buzu sıklıkla tüketenler arasında tarım işçileri de bulunuyor. Tarlada çalışanlar aldıkları buzları özel kaplarda muhafaza ederek gün boyu içeceklerini soğuk tutuyorlar.

Sıcak havada ekmek hamurlarının erken kabarmasını önlemek için buza ihtiyaç duyan fırıncılar da fabrikanın müşterileri arasında yer alıyor.

Perakende ve toptan olarak alınabilen buzlar poşet ve kalıp buz olmak üzere iki çeşit olarak satılıyor. Geçen yıl fiyatları 30-40 TL arasında değişen buzların şimdilerde fiyatı 50-70 TL arasında değişiyor.

Kardeşiyle beraber abisinden devraldığı buz fabrikasını yaklaşık 5 yıldır işleten esnaf Muhammed Demir, erken sezon açılışını değerlendirdi.

HEDEF 7 TON ÜRETMEK

Geçen sene 5 ton buz ürettiklerini belirten Demir, bu yıl hedeflerinin daha yüksek olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

“Havaların ısınmasıyla beraber talep olunca mecburen buz sezonunu erken açtık. Bu yılki hedefimiz günlük 7 ton buz üretimi yapmak. Geçen yıl kendimiz günlük olarak 5 ton üretiyorduk ama bazı günler 5 tonu bitiriyorduk yine yetmiyordu. Biz de bu nedenden dolayı dışardan 2 ton alıp satıyorduk.

Şanlıurfa’da havaların bu yaz daha da ısınacağını göz önünde bulundurursak, yine aynı sorunlarla karşılaşmamak için gerekli hazırlıkları yaptık yeni makineler aldık ve günlük üretim kapasitemizi arttırdık.”

FİYATLARA ZAM GELDİ

Geçen yıla göre fiyatları neredeyse iki katına çıktığını aktaran Demir, “Fiyatlarımızda güncelleme yaptık çünkü yakıt, elektrik, su ve çeşitli malzemelerde artan maliyetlerden dolayı biz de buz fiyatlarında güncelleme yaptık. Büyük buzlar 70 TL, küçük buzlar ise 40 TL’den başlıyor. Geçen yıl büyük buzu 50 TL’ye, küçük buzu 30 TL’ye satıyorduk.” ifadelerini kullandı.

UNLU MAMULLER VE BİCİ BİCİ SATANLAR ÇOK ALIYOR

“Yaptığımız buzları genellikle, unlu mamüllerine, palıza yani bici bici satan yerlere, taziye evlerine ve buza ihtiyacı olan farklı alanlardaki işyerlerine satıyoruz” diyen Demir, dağıtımı kendi araçlarıyla yaptıklarını söyledi. Demir, “Havalar ısındıkça taleplerin artmasını bekliyoruz. Şimdilik günde yarım ton buz üretiyoruz. Yaz mevsimini ortasında ise 7 ton ve hatta talep olursa 10 tona yakın üretim yapmayı bekliyoruz” diye konuştu.