Bugün, 8 Temmuz 2024 Pazartesi

Pazarın şampiyonu patlıcan oldu

Güncel 5.07.2024 11:18:40 0
Pazarın şampiyonu patlıcan oldu

Kentte semt pazarlarında ve marketlerde kilosu 25 ila 40 lira arasında değişen patlıcan, son bir haftadır en pahalı sebze konumunda. Pazar esnafı, önümüzdeki günlerde fiyatların düşeceğini söyledi.

Ancak bir ürün var ki fiyatı hala yüksek, patlıcan. Kentte biberle özdeşleşen ve kentte sabah kahvaltısı da dahil sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan patlıcanın fiyatı bu günlerde cep yakıyor.

Bayram öncesi fiyatı 5 liraya kadar gerileyen patlıcan bu hafta üretici yetiştirmeyince fiyatı tavan yaptı ve 40 TL'ye kadar pazarda satılmaya başlandı. Dolmalık ve kurutmalık patlıcan döneminin de bu aylara denk gelmesi patlıcan fiyatlarını arttıran bir başka etken olarak gösteriliyor.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde çarşamba günleri kurulan semt pazarında patlıcan fiyatlarını sorduk.

Bayram dolaysıyla patlıcan yerinde toplanmadığını ve gelen ürünlerin az olduğundan fiyatların yükseldiğini belirten semt pazarı esnafı, ürünlerin gelmesiyle birlikte fiyatların düşeceğini belirti.

KISITLI MAL ETKİLİ OLDU

Bayram ile birlikte patlıcan 35-40 liraya yükseldiğini belirten Bahçelievler semt pazarında esnaf İbrahim Demir,” Bayramdan önce patlıcanda yükseliş oldu, çünkü kısıtlı mal geldi. Ama bundan sonra hava her gün sıcak oluyor o yüzden ürünler çoğalıyor, ürünlerin çoğalasıyla birlikte fiyatlarda düşecek.

Bayram ile birlikte patlıcan 35-40 liraya yükseldi, bu hafta ile birlikte patlıcan fiyatları düşmeye başladı. 20 liraya kadar geriledi. Ama yine de belli olmaz ürün az gelirse yeniden yükselişe geçebilir” dedi.

BAYRAM SONRASI FİYATLAR YÜKSELDİ

Ürün olmadığından fiyatların yükseldiğini kaydeden pazarcı esnafı İsmail Keseravcı, “Geçen hafta toplama yoktu, yerinde az olduğu için patlıcanın fiyatı yükseldi. Bizim işlerimiz mevsimseldir, havaları sıcak olduğu sürece ürünler çoğalır. Bayram sonrası ürün olmadığı için patlıcan fiyatları çok yükseldi. Patlıcan 40 liraya kadar fiyatı çıktı. Ama bugünlerde havaların sıcak olmasıyla birlikte fiyatların da düşmesini bekliyoruz. Kış mevsimine göre sebzelerin fiyatları düştü.” dedi.

AĞUSTOS AYINDA DÜŞER

“Havaları ısındıkça fiyatlara daha da düşer ağustos ayına kadar fiyatlar istenilen seyiye gelir” diyen Keseravcı konuşmasını şöyle tamamladı:

“Kışın biberi 100 liraya, patlıcanı 60-70 liraya satıyorduk. Ama şimdi fiyatlar düştü, domates 15 lira patlıcan 20-30 liraya gerilemeye başladı. Biber 25 liraya kadar düştü. Patlıcan kalitesine göre fiyatları değişiyor, 20 ile 35-40 liraya kadar değişiyor. Havaları ısındıkça fiyatlara daha da düşer ağustos ayına kadar fiyatlar istenilen seviyeye gelir”

BİHA