Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Milletvekili Aydınlık ve CHP Heyetin’den Tütüncü Esnafına Destek

Siyaset 6.07.2021 08:24:26 0
Milletvekili Aydınlık ve CHP Heyetin’den Tütüncü Esnafına Destek

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Hayrettin Cidir, Cumhuriyet Halk Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Yönetim Kurulu Üyeleri C.Cahit Coşkun, Miktat Aydınlık, Ahmet Budak, Mustafa Eren ve İl Displin Kurulu Üyesi Hikmet Kılıçoğlu ile birlikte Şanlıurfa Esnafı ile Tütün Ticareti yasağı nedeniyle, Mağduriyet yaşayan Tütüncü esnafını ziyaret etti. Bu uygulama ile çok sıkıntı yaşayacaklarını belirten tütün satıcıları Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık’tan TBMM’de bu konuyu gündeme getirmesini istedi. Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, “TEKEL'in özelleştirilmesi, tütün piyasasının yüzde 90 oranında yabancı şirketlerin elinde olması, üretiminin kısıtlanması nedeniyle sayıları 18 yılda 405 binden 57 bine geriledi.

1 Temmuz 2021 tarihten itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan "yetki belgesi" almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak yasaklandı.  Söz konusu uygulama için 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nunda 2017'de düzenleme yapılmış, uygulamaya geçmesi için verilen Haziran 2020 tarihi bir yıl daha ertelenmişti.  Yeni uygulamada yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası da verilebilecek.  Söz konusu ceza, üreticiden, köşe başında çuval içinde tütün satan bakkala kadar herkes için işlemde olacak. 1 Temmuz 2021 tarihten itibaren geçilen yeni uygulama çok sayıda tütün satıcısını mağdur ediyor.

“Tütün ticareti yapan esnafın sıkıntı yaşamaması için Yeni uygulamanın geri çekilmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye bir torba yasa gelecek. Umarız bu torba yasa ile bu uygulama geri çekilir. Bu uygulamanın geri çekilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak top yekün mücadele ediyoruz.

Biz her zaman esnafımızın yanındayız. Bundan sonrada esnafımızın yanında olacağız” dedi.