Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Limonun Kanıtlanmış Faydaları

Güncel 6.06.2021 21:58:39 0
Limonun Kanıtlanmış Faydaları

Değerli okuyucularımız,
Limon'un faydaları, bilimsel olarak içerdiği faydalı enzimler esas alınarak bilginize sunulmuştur. Limon ile ilgili bir çok ülke bilimsel çalışmalara yaparak, faydaları kanıtlanmış olup, insanların bilgisine sunulmuştur.​ ​

Dünya da en çok limon üreten ülke, 3 128 000 ton ile Hindistan'dır. Türkiye de ise üretim, yılda 860 000 tondur.​
2017 yılında Rajasthan Bhilwara bölgesinin Akola köyününde, ikamet eden Hindistan'nın yerli Türklerinden köy Muhtarı olan Abdulsafar Kamilhan'ı ziyaret ettim. Beni bırakmadılar ve 8 gün misafir ettiler. Misafirlik sırasında öylen ve akşam yemeklerinde, zencefilli limon turşusu çok dikkatimi çekti. Limon turşusu çok lezzetliydi. Köy başkanı Abdulsafar'a ve köyün yaşlılarına sorduğumda; bu turşu kış hastalıklarından ve enfeksiyonlardan koruyor. Ayrıca limon'un faydalarını anlattıkları sırada, 90 yaşlarında Taher amca, “Numan, limon ile ilgili anlatılanları defterine yaz lazım olur, Türkiye de çevrene anlatırsın” önerisinde bulundu.

Limon'nun faydaları ile ilgili Rajasthan-Bikaner tarım üniversitesinin, bilimsel ders notlarını ve ayrıca kanıtlanmış faydalarını, siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız.
Değerli okuyucularımız,​
Kim ne derse desin, eğitimci (idareci) Abdulkadir Açar'ın dediği gibi, "Türk her yerde ve her zaman Türk’tür." sözü, çok anlamlı ve bu sözden her Türk vatandaşının ders alması gerekiyor.
Limon ve Suyunun Sağlık Faydaları (Detoks Dahil) Kanıta Dayalı:
Önemli hatırlatma:
Limon kesildikten sonra 30-40 dakika içerisinde kullanılması gerekir. Açıkta kaldığı zaman, etken maddeleri kayboluyor ve sadece psikolojik bakımından faydası oluyor. Onun içindir ki, limon ve narenciyegiller kesildikten sonra hemen kullanılmalıdır.
Limon suyu, C vitamini ve antioksidanlarla dolu ferahlatıcı bir içecektir.​ Her sabah bir bardak ılık limon suyu içmek, güne başlamak için harika bir yoldur.​ Limon suyunun yararları arasında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olmak ve cildinizin görünümünü iyileştirmek yer alır.
Limon suyu içmenin faydaları kalorisi düşük olmasıdır.​ Bir bardak ılık suda sıkılmış bir limonun suyu sadece 11 kaloriye sahiptir.​ Suya harika bir lezzet katan ve sizi daha dolgun hissettiren diyetisyenler için mükemmel bir seçimdir.​ Ayrıca günlük C vitamini gereksinimlerinizin yarısına kadarını içerir.
Sıkılmış limon suyu sizin için sağlıklıdır çünkü ayrıca lif, B6 vitamini, kalsiyum ve potasyum içerir.
Limon suyunun su vermesinin sebeplerinden biri de limon ve limon kabuğu flavonoidleri ve polifenolleri içermesidir.​ Bu bitki bazlı antioksidanlar sizi kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.
Bu makalede, limon suyunun içilmesinin sağlığa olan yararları ile ilgili bilimsel çalışmaların neler ortaya koyduğunu inceleyeceğim.​ Makalenin sonunda, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kolay bir limon suyu detoks tarifi bulacaksınız.
Limon Suyu Beslenmesi
Limon, sıcak iklimlerde yetişen lezzetli bir narenciye meyvesidir.​ Saf limon suyunun keskin ve keskin bir tadı vardır.​ Limon suyunun ılık veya soğuk suyla seyreltilmesi, içme suyunun daha lezzetli olmasını sağlar.
Ortalama büyüklükteki bir limonun suyu bol miktarda vitamin ve mineral içerir.​ Aslında, büyük bir limon suyunu içeren limon suyunun 20 mg ila 30 mg C vitamini vardır.
Her sabah bir bardak limon suyu içmek, günlük C vitamini almanın% 50'sine kadar sağlayabilir (RDI).​
Bir bardak sudaki bir limonun (47 g) suyu aşağıdaki besinsel faydalara sahiptir:
11 kalori
4 g karbonhidrat
21.6 mg C vitamini (% 36 RDI)
1 mg folat (% 2 RDI)
3 mg potasyum (% 2 RDI)
8 mg magnezyum (% 1 RDI)
3 mg kalsiyum
4 IU A vitamini
Limon suyunun faydaları da antioksidanlarının seviyeleri ile arttırılır.​ Araştırmacılar, limon gibi narenciye meyvelerinin, her ikisi de güçlü antioksidanlar olmak üzere, C vitamini ve flavonoidleri yüksek düzeyde bulunduğunu bildirmiştir.​ Limon suyunda C vitamininin antioksidan aktivitesi, vücutta oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olabilir.​ Limon suyunun detoksifikasyonda yardımcı olmasının nedeni budur.​ Narenciye suları tüketmek, diyet C vitamini birincil kaynağı olabilir.
Limon Suyunun Sağlık Faydaları
3- Her sabah (veya gün boyunca başka zamanlarda) limon suyu içmek sağlığınızı nasıl artırabilir?
Rajasthan-Bikaner tarım üniversitesinin,​ limon gibi turunçgiller metabolizma ve sağlık için gerekli olan bileşen içerdiğini bildirdi.​ Limon gibi narenciyegiller​ meyveleri ant-i kanser özelliklere sahiptir. İltihaplanmayı azaltır. Serbest​ radikalleri yok eder ve kardiyovasküler sağlığı korur.​
Limon suyunun bir dizi sağlık koşuluna nasıl yardımcı olabileceğine daha yakından bakalım.
Limon Suyu Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilir
4- Limon suyu içmenin en önemli faydalarından biri, C vitamini içeriğinin bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olmasıdır.
Hindistan da, limon ile ilgili bilimsel araştırmacılar, C vitamininin (limonlarda bulunur) vücudu sağlıklı tutmak için gerekli bir mikro besin olduğunu belirtiyorlar.​ C vitamini hücreleri hasara karşı korur ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan antikorları arttırır.​ Düzenli C vitamini alımı, vücuttaki solunum ve diğer enfeksiyonların önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur.
5- Limonlardaki yüksek C vitamini içeriği grip ve soğuk enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı​ olabilir​ .​
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarına yönelik çalışmalar, C vitamininin soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.​ C vitamini düzeylerini artırmak, düşük iltihaplanma ve alerjik tepkileri azaltma ile ilişkilendirilmiştir.
6- Araştırmalar ayrıca enfeksiyonların ve stresin C vitamini düzeylerini düşürebildiğini buldu.​ Soğuk veya diğer bir enfeksiyonunuz olduğunda ılık limon suyu tüketmek, C vitamini eksikliğini gidermek için yardımcı olabilir.
7- Aslında, diyetinize C vitamini ve çinko eklenmesi, zatürree ve ishal gibi enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir.​
Limon suyu, kardiyovasküler sağlığınıza fayda sağlar
8- Limon suyu sizin için iyidir, çünkü kalbinizi ve atar damarlarınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olur.
9- Limon gibi turunçgiller meyvelerinin antioksidan özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, kabuklarının hesperidin ve naringin adı verilen polifenolik bileşikler içerdiğini bulmuştur.​ Bu kimyasalların kardiyovasküler sağlığı iyileştirmede etkili olduğu gösterilmiştir.​ Limon gibi turunçgillerden elde edilen meyve suyu ve kabuğu kan basıncını düşürebilir, lipidleri azaltabilir (kandaki yağlar) ve kardiyovasküler hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
10- Hindistan bilim adamlarının, limon ile ilgili bilimsel araştırmalar, limon kabuğunun (diğer narenciye meyvelerinde olduğu gibi) hesperidin ve naringin gibi yüksek miktarda antioksidan içerdiğini de göstermiştir.​ Limon kabuğu, aynı zamanda kardiyovasküler sağlığı korumakla ilişkili iyi bir diyet lifi kaynağıdır.​
Kalbiniz için sağlıklı bir tonik yapmak için her sabah içmeden önce limon kabuğunu rendeleyin ve limon suyunuzla karıştırın.
11- Limonla demlenmiş sudaki yüksek C vitamini seviyeleri de kalp damar sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.​ 160.000'den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir kohort çalışması, C vitamini yönünden zengin yiyeceklerin tüketilmesinin koroner kalp hastalığına karşı koruyabileceğini buldu.​
Antioksidan, limon suyu gibi C vitamini bakımından zengin içeceklerin koroner sisteminize fayda sağlayabileceği özel yöntemlerle bilimsel araştırmalara göz atalım.
Limon suyu tüketmek tansiyonu düşürebilir
Sabahları limon suyu içmek hipertansif bir etkiye neden olabilir.
12- Bilimsel araştırmalar limon ve limon kabuğunun kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.​ Limon suyunun içilmesi ve günlük yürüyüş, sistolik kan basıncını azaltmak için kombine bir etkiye sahipti.​
Çalışma, limon tüketiminin vücuttaki sitrik asit seviyelerini arttırdığını ve kan basıncını artırdığını bildirdi.​
Her gün limon suyu içmek, inme riskinizi düşürebilir
13- Günlük bir limon suyu dozu, inme geçirme riskinizi de azaltabilir.
20 yıllık bir süre boyunca Hindistan'da yapılan bir araştırmada, C vitamini eksikliğinin sıklıkla inme olaylarıyla ilgili olduğu bulundu.​ Araştırmacılar, bir C vitamini inme karşı korumaya yardımcı olabileceğini önerdi.​
Limonlu su, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur
14-- Limon suyu içmenin birçok yararından biri LDL kolesterolü ve toplam kolesterolü düşürmektir.​ Limon kabuğunun antioksidan içeriği ve limondaki C vitamini seviyeleri kanınızdaki bu yağ miktarını azaltmanıza yardımcı olur.
Doktorlar, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünün, arterlerde plak birikmesine neden olan “kötü” tip olduğunu söylüyorlar.​ Bununla birlikte, diyetinizi C vitamini ile desteklemek, LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilir.​ Bir çalışmanın sonuçları, 4 hafta boyunca günde 500 mg C vitamininin "kötü" kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.​
15- Limonlardaki antioksidanlar ayrıca kanınızdaki kolesterol seviyesini azaltmanıza yardımcı olabilir.​ Fareler kullanılarak yapılan laboratuar denemeleri, turunçgil meyvelerinin kolesterol düşürücü etkiye sahip flavonoidler içerdiğini bulmuştur.
Limon suyu sindirim sağlığı teşvik
Sabahları ilk olarak ılık limon suyu içmek sağlığınız için faydalıdır, çünkü sindiriminizi artırabilir.
Taze sıkılmış limon suyunun bir bardak su içinde içilmesinin sindiriminizi iyileştirmeye yardımcı olmasının çeşitli nedenleri vardır.
16- Araştırmalar limon kabuğunun diyet lifi miktarları içerdiğini göstermiştir.​ Bu, sindirimin iyileştirilmesine ve ince bağırsakta besin emiliminin arttırılmasına yardımcı olabilir.​ Turunçgillerden elde edilen liflerin bağırsak sağlığı üzerinde genel bir faydası olabilir.
Limonlu su içeceğinizi hazırlarken, limon kabuğunun bir kısmını rendeleyin ve içmeden önce karıştırın.
17- Limon suyunun sindiriminiz için iyi bir başka yolu, nemlendirme seviyenizi arttırmasıdır.​ Bazı çalışmalar, dehidrasyonun gastrointestinal hastalıklara neden olabileceğini göstermektedir.​
​ 18- Ayrıca, yeterince sıvı almamak kronik kabızlıkla ilişkilendirilmiştir.​
Limon suyu cildinizin görünümünü güzelleştirir ve korur.
19- Her gün bir ya da iki bardak ılık ya da biraz sıcak limon suyu içmek cildinizin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Limon suyu içerek cildinizin görünümünü iyileştirmede hangi faktörler var?
C vitamini ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olan önemli bir antioksidandır.​ Araştırmalar, C vitamini diyetinin cilt için önemli bir besin maddesi olduğunu göstermiştir. Diyetinizde​ daha yüksek C vitamini alımı, cildin görünümünü iyileştirmeye ve erken yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olabilir.
20- Ayrıca, karotenoidler ve polifenoller (limon suyunda bulunur) gibi diyet antioksidanları cildin oksidatif hasarına karşı koruma sağlayabilir.​ C vitamini gibi besinler de cilt hücrelerini hasara karşı korumaya yardımcı olur.​
21- Düzenli olarak limon suyu içen cildinize bir başka faydası, artmış hidrasyonun cildinizi sağlıklı tutmasıdır.​ Bir çalışma, içme suyunun cildinize önemli ölçüde fayda sağladığını ve derin cilt nemlendirmesi sağladığını buldu.​
Limonlu Su Kilo Verilmesine Yardımcı Olur.
22- Günlük diyetinize bir bardak limon suyu eklemek kilo vermenize yardımcı olabilir.
Limon suyunun insanlarda yağ yakabileceğinin ve bilimsel kanıtlar, insan tabiatına göre etkinliği değişebilir.​ Bununla birlikte, limonların daha hızlı kilo vermenize yardımcı olabileceğine dair bilimsel kanıtlar vardır.
Hindistan da, gıda araştırma enstütülerinin ortak çalışmaları sonucunda, limonlardaki antioksidanlar üzerine yapılan bir araştırma, polifenollerin obezite önleyici potansiyele sahip olabileceğini buldu.​ Bilim adamları, limon kabuğu özütlerini tüketen farelerin, limon özü almayan farelere göre daha az kilo aldıklarını fark ettiler.​ Limon polifenollerinin obeziteyi iyileştirebileceği veya önleyebileceği sonucuna vardılar.​
23- Tabii ki, her gün limon suyu içmenin insanlar üzerinde aynı yağ yakma etkisine sahip olup olmadığı bilinmiyor.​ Bununla birlikte, insanlar üzerinde yapılan bir deney limon kabuğunun obeziteyi düşürme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.​ Araştırmacılar limon özlerinin kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiğini ve vücut kitle indeksini biraz​ düşürdüğünü buldu.
Düzenli olarak limon suyu içmek de dolaylı olarak kilo kaybına yardımcı olabilir, çünkü sizi daha dolgun hissetmenize yardımcı olur.​
Limonlu Su İçmek Böbrek Taşlarını Önleyebilir
24- Her gün bir veya iki bardak ılık limon suyu, böbrek taşlarının önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
Limonların böbrek taşlarını önleme yeteneğinin ardındaki bilim, limon suyunun idrar sitratı üzerindeki etkisiyle bağlantılıdır.​ Araştırmalar, yüksek idrar sitrat seviyelerinin oksalat taşının oluşumunu önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.​ Araştırmacılar limon suyunun böbrek taşları için alternatif bir tedavi olduğunu öne sürdüler.
25- Böbrek taşları için günde ne kadar limon suyu içmelisin?​ Bir çalışma, günde 5 ya da 6 yemek kaşığı limon suyu tüketmenin, böbrek taşlarında tekrarlayan sorunları önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.​
Limon Suyu Diyabeti Yönetmeye Yardımcı Olabilir
26- Limon suyu, karbonhidratı düşük ve kalorisi düşüktür ve şeker hastalığınız varsa size yarar sağlayabilir.
Hindistan gıda bilim adamlarının,​ yayınladığı bilimsel araştırmalar,​ C vitamininin kan şekeri seviyesini yönetmede yardımcı olabileceğini belirtiyor.
27- Diyabetiniz varsa limon suyunun iyi olmasının bir başka nedeni de insülin duyarlılığını arttırmasıdır.​ Araştırmalar, narenciye meyvelerindeki flavonoidlerin insülin direncini tedavi etmeye, kandaki lipit seviyelerini düşürmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.​
Limonlar: Tip 2 diyabetin semptomlarını yönetmede yardımcı olabilecek​ birçok​ gıdadan yalnızca​ biridir.
Limon Suyu Ant-i kanser Potansiyeline Sahip Olabilir.
28- Limon ve limon kabuğundaki C vitamini ve antioksidanların içeriği, ant-i kanser özelliklere sahip olduğu anlamına gelir.
Günde bir bardak su içmenin kanseri tedavi edebileceğini gösteren bir kanıt yoktur.​ Bununla birlikte, sağlıklı bir diyetin parçası olarak bir bardak ya da iki limon suyu eklemek, bazı kanserlerin gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.​ Bilim adamları meyve sularındaki vitaminlerin, flavonoidlerin ve antioksidanların “kanser önleyici özelliklere” sahip olduğunu söylediler.
Günde en az 8-10 su bardağı su içmek, bazı kanser hastalıklarını önleyebilir.​
NOT: İmkanı ve arabası olan vatandaşlarımızın, içme suyunu üç ayda bir değiştirip, suyu kaynağından getirmeleri sağlık için çok faydalıdır. Mümkün ise cam damajana kullanmayı tercih edin. Ve ayrıca kullandığınız hazır su firmasının sahibi kimdir ve hangi ülke sermayesidir diye mutlaka araştırınız.
29- İlginç bir şekilde,​ Hindistan kanser dergisi,​ narenciye kabuğu tüketiminin belirli kanserlere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini içerdiği etken maddelerin olduğunu bildirdi.​
İçeceğinize rendelenmiş limon kabuğu ekleyerek limon suyu içmenin faydalarını artırabilirsiniz.
Limon suyu (limon suyu tarifi) nasıl yapılır?
Kendi limon suyunuzu yapmak çok kolaydır.​ Ancak, limon suyunun gerçekten tüketilmesi için günde en az bir bardak içmelisin.
Bazı insanlar ılık suya taze sıkılmış limon suyu eklemeyi tercih eder.​ Sıcak limonlu su içeceklerinin sindirimi arttırmaya ve bağırsaklarınıza daha az stres koymaya yardımcı olduğu iddia edilmektedir.
Ya da, özellikle sıcak bir günde veya egzersizden sonra soğuk limon suyunun yenilenmesini tercih edebilirsiniz.
Limon suyu detoks tarifi
Detoks limon suyunu hazırlamak için yapmanız gerekenler:
8 oz bardağı ılık suya yarım limon suyunu sıkın.
İsterseniz, limon suyunun faydalarını artırmak için limon kabuğunu bardağa rendeleyin.
Sabah ilk iş olarak limon suyunu alın (bazıları aç karnına kahvaltıdan önce 20-30 dakika tavsiye edilir).
Sıcak limon suyu, limonun faydalı besinlerinin birçoğunun tahrip olmasına neden olabilir.​ Sıcak su ve limon kullanmaya karar verirseniz, limon suyunu eklemeden önce suyun bir süre soğumasını beklemelisiniz.
Sağlık yararlarını arttırmak için limon suyu içeceğinize, evde yaptığınız doğal elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.
UYARI:​ Elma sirkesi, kesinlikle sentetik olmamalıdır. Sentetik sirkeler, fayda yerine vücudunuza zarar verir. Mutlaka doğal olmalıdır.
Limonlu Su Ne Zaman İçilir?
Günün herhangi bir saatinde limon suyu içebilseniz de, uyandığınızda taze limon suyundan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Sabahları limon suyu içmenin faydaları nelerdir?​
Sabahları limon suyu içmek temel sıvıların yenilenmesine yardımcı olabilir.
Bir bardak limon suyu daha dolgun hissetmenize yardımcı olabilir ve günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemeyi önleyebilir.
Sabahları bir bardak ılık limon suyu detoksunu içmek sindirimi artırmaya ve vücudunuzun detoksifikasyonuna yardımcı olabilir.
Sabah ilk işiniz belliyse limonlu su içmeyi hatırlama olasılığınız daha yüksektir
Ya Sıcak Limon Suyu Sevmiyorsam?
Soğuk limonlu su içmek egzersizden sonra veya ateşiniz varsa ve vücudunuzu serinletmek istiyorsanız iyidir.
Her durumda, daha iyi sindirim ve vücudunuzu detoksifiye etmek için limonlu su kullanmak istiyorsanız ve ılık suyu sevmiyorsanız, oda sıcaklığında da içebilirsiniz.
Limon Suyunun Yan Etkileri
30- Limonlar iyice doludur, keskin narenciye meyveleridir.​ Sıcak limonlu su veya soğuk limonlu su içmenin olumsuz etkileri genellikle yoktur.​ WebMD doktorları, limonların genellikle yüksek tıbbi miktarlarda bile tüketmenin güvenli olduğunu söylüyor.​
Ancak, dikkat edilmesi gereken birkaç şey var:
Limonlar, diş minesini etkileyebilecek yüksek miktarda sitrik asit içerir.​ Bir kamışla içmek veya daha sonra ağzınızı suyla veya yoğurt ile durulamak dişlerinize zarar gelmesini önleyebilir.
Her ne kadar limon suyu asit geri akışını önlemeye yardımcı olsa da, bazı kişilerde insan tabiatına göre mide ekşimesi semptomlarına neden gibi görünüyor.
Limon suyu idrar söktürücü değildir, ancak gün boyunca daha fazla sıvı içmek banyoyu daha çok kullanmanızı sağlar.
Limon, taze zencefil ile tüketilirse yan etkileri azalır ve daha çok faydalı olur.
Bu bilgiler destek amaçlıdır. Limon'un faydaları, insan tabiatına göre değişebilir. Onun içindir ki, doktorunuzun önerilerini alarak kullanmanız daha faydalı olur.
Cümle vatan şehitlerini, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk'ü ve cümle atalarımızı rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.
​ Kaynakça:​
Rajasthan-Bikaner Tarım Üniversitesi'nin, bilimsel çalışmaları ve ders notları.
Numan Aladağ'ın, Hindistan eğitim notları.