Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bin 400 yıllık hamam Harran`da...

ARAŞTIRMA 4.09.2014 09:39:06 0
Bin 400 yıllık hamam Harran`da...

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında bulunan Harran Örenyeri'ndeki kazı çalışmalarında bin 400 yıllık hamam kalıntılarına rastlandı.

Milattan önce 6000'li yıllardan günümüze kadar kesintisiz yerleşim yeri olma özelliğine sahip ören yerinde kazı çalışmaları sürüyor.

Asur ve Emevilere bir dönem başkentlik yaptığı bilinen antik kentin birçok yerindeki tarihi eserleri ayağa kaldırma amacıyla yürütülen arkeolojik kazılarda, 3 kat ve 150 odadan oluşan kale surlarının içi temizlendi.

Roma dönemine ait sütun tamburları ve başlıklarının bulunduğu Harran Örenyeri'ndeki kazılarda, 14 adet olduğu rivayet edilen hamamlardan birinin izine rastlandı.

Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl tarihe ışık tutacak pek çok kalıntıya ait izleri gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Geçen yıl ortaya çıkan büyük yazıtın hemen yanı başında su kuyusuna rastladıklarını belirten Önal, bu tür bulguların kazı çalışmalarında hamamları işaret ettiğini ifade etti.

O dönem bölgeye Eyyübilerin hakim olduğunu anlatan Önal, şöyle konuştu:

"Duvarların sıvalı olması ve hemen yanı başında su kuyularının ortaya çıkarılması nedeniyle kalıntının büyük ihtimale hamama ait olduğunu değerlendiriyoruz. Burası büyük ihtimal caminin temizliğiyle ilgili bir hamam. Abdest alma yerleri buradaki çalışmaların devamında meydana çıkacak. Hamamın yaklaşık 1400 yıllık olduğu tahmin ediliyor."

Önal, hamam kalıntılarının yakın bir bölümünde ayrı kazı çalışması yürüttüklerini anımsattı.

Burada da küçük şekilli oda ve ona bağlı kiler izlerine rastladıklarının altını çizen Önal, "Söz konusu alandaki kalıntıların da Harran Okulları'na ait olabileceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.