Tarih: 13.04.2014 21:45
TÜRKİYE`NİN İLKİ SINIRI KORUYOR!
Topçu ve Füze Okulu Komutanlığındaki milli üretim Fırtına ve Panter obüslerinin atışlarını görüntüledi. Akçakale'ye iki sene önce düşen top mermisinin ardından angajman kuralları kapsamında Suriye'deki hedeflere verdiği karşılıkla gücünü gösteren Fırtına Obüsü, gerek yerli üretim olması gerekse farklı namlu açılarından yaptığı art arda üç atışın aynı anda hedefi vurabilmesi özellikleriyle dikkat çekiyor.
BÜYÜK BAŞARI
Türk mühendislerince geliştirilen yüksek ve alçaktan mermi atabilen kısa namlulu bu toplar, Sakarya Kışlası Tatbikat Bölgesi'ndeki atışlarda başarılarıyla dikkat çekti. Otomatik atış kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip T-155 Fırtına Obüsü, atış yapacağı alana engebeli araziyi kolaylıkla aşarak geldi. Atış için kısa sürede hazırlanan obüs, koordinatların verilmesinin ardından hedefi vurdu.
Fırtına Obüsü'nün en önemli özelliğini farklı namlu açılarından art arda yaptığı üç atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Bu özellik Fırtına Obüsü'ne üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilme imkanı sağlıyor. Saatte 65 kilometre hıza sahip obüs, yüzde 60 meyile tırmanabiliyor, 3 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor, 1,5 metre yüksekliğindeki sudan geçebiliyor.
Otomatik doldurma sistemi sayesinde dakikada 6 atım yapabilen Fırtına Obüsü, tam zırh özelliğiyle mürettebatını da koruyor. Fırtına Obüsü'nün namlusu Makine ve Kimya Endüstrisinde, atış kontrol sistemleri Aselsan'da, güç grubu dışındaki diğer sistemler ise yurttaki üreticilerden tedarik ediliyor. Obüs, 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında üretiliyor. Yerli üretimFırtına Obüsü atış kabiliyetini ilk olarak iki sene önce Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından düşen top mermisinin ardından yeni angajman kuralları doğrultusunda Suriye'deki hedeflere verdiği karşılıkla duyurmuştu.
TÜRKİYE'NİN ÖZGÜN TASARIMLI İLK OBÜSÜ
Panter Obüsü ise Kara Kuvvetleri Komutanlığınca bilgisayar ortamında dizayn edilerek imalatı gerçekleştirilen, özgün tasarımıyla Türkiye'nin ilk obüsü olma özelliğini taşıyor.
Atış öncesinde top komutanı ve şoförün bulunduğu obüs, arazideki yerini alıyor. Koordinatların bildirilmesinin ardından Panter Obüsü kısa sürede mevzileniyor. Namlunun öne alınmasının ardından atış için hazırlıklar başlıyor. Obüsün mevzilenmesi sonrası 155 mm'lik mühimmat namluya yerleştiriliyor. Top komutanın emriyle atış başarıyla gerçekleştiriliyor.
Panter Obüsü, araçla çekilebildiği gibi üzerindeki güç grubu sayesinde çekici olmaksızın da hareket edebiliyor. Hızla mevzilenebilen ve kısa sürede atışa hazırlanabilen obüs 40 kilometre menzile sahip.
Kaynak: AA
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —