Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Genç Doktor Adayları Hocalarıyla Birlikte Koştu!

Sağlık 27.09.2020 11:35:33 0
Genç Doktor Adayları Hocalarıyla Birlikte Koştu!

Geleceğin doktorlarinin Koşulari  sanal, hedefleri gerçek!

Acıbadem Üniversitesi Tıp FakültesiNörolojiAnabilim Dalı DoktorÖğretimÜyesi Mustafa Seçkinve tıp fakültesiöğrencileri, pandeminedeniylebuyıl ‘SanalKoşu’ olarakdüzenlenenve Alzheimer FarkındalıkHaftası’nadenkgelen İstanbul YarıMaratonu’nakatılarakBelgradOrmanı’nınboloksijenliortamında Alzheimer hastalarıiçinkoştu. Sanalkoşu her koşucununkendiparkurunuvekoşusaatinikendisininbelirleyebildiğibiretkinlik. Böylecekoşucularınaynıparkurayığılmasıvepandeminingerektirdiğisosyalmesafenin de ihlaledilmesiengellenmişoluyor. 

Yakın akrabası Alzheimer hastasıolanöğrenci de koştu
DoktorÖğretimÜyesiMustafa Seçkin, İstanbul YarıMaratonuSanalKoşuetkinliğiileilgiliolarak “Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesiöğrencileriilegerçekleştirilenbuetkinlikte hem sporunbeyinsağlığıiçinöneminivurgulamak hem de ülkemizdeki Alzheimer hastalarıiçinfarkındalıkoluşturarakTürkiye Alzheimer Derneği’ninyönlendirmesiilehastalarımızadestekolmakistedik” diyekonuştu. Dr. Seçkin, farkındalıkkoşusunusonrakiyıllarda da sürdürecekleriniözelliklebelirtti. Gelecekte, dahayaygıngörülecek Alzheimer hastalığıiçinbugündenbiretkinliğekatılmanınkendileride çokmutluettiğinibelirten Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesiöğrencileri, bukoşuile Alzheimer hastalarıiçinbağıştopladıklarını da belirttiler. Koşuculararasındayakınakrabasınınileriderecede Alzheimer hastasıolduğunubelirten tıp fakültesiöğrencisiMehmet Utku Özbek “Hastalığınbelirtileriniveyolaçtığıdurumlarıkendisiyle her konuştuğumdadaha da anlıyorvedurumunciddiyetinikavrıyorum. Bu yüzdenböylebiretkinliktebulunmakvefarkındalıkyaratmakbenimiçinayrıcaanlamlıydı” dedi. Osman Yüksel Koşarise “Belkiçoğumuzungündemindeolmayan Alzheimer hastalığı, buvesileilebireyselgündemimize de geldi” dedi. 

“Doğadavakitgeçirmeninöneminihatırladım”
Koşuyakatılanöğrenciler de çoğuiçinyenibirdeneyimolanetkinlikhakkındakiduyguvedüşüncelerinipaylaştı. “Böyle bir koşuya katılmak benim için yeni bir deneyimdi” diye söze başlayan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi 4.sınıf öğrencisi Ezgi Bülbül, şöyle devam etti: 
“Bu deneyimi Dünya Alzheimer Günü adına gerçekleştirmek ise çok anlamlıydı. Farkındalık yaratmak ve bağış toplamak için pandemi koşullarında enerjimizi ve zamanımızı en güzel şekilde kullandığımızı düşünüyorum. Tıp fakültesi öğrencisi olarak doğayla ve sporla vakit geçirmenin önemini tekrardan hatırladım. Sporun düşündüğümüzün çok ötesinde hem strese hem de nörodejeneratif(sinir hücrelerinde ilerleyicihasarayolaçan) hastalıklarakarşı büyük bir rolü var. Umarım sporun yerini hayatlarımızda artırırız ve seneye de benzer bir etkinlikle yine aynı günde bir araya geliriz.”
“Bağış da topladık”
Sanalkoşudayerinialan4. sınıföğrencisi Ömer Orhun da “Bu sene Dünya Alzheimer Günü ve İstanbul Sanal Maratonu’nun aynı zamanda olması fırsatını kaçırmadık ve Belgrad Ormanı’nda çağımızın önemli hastalıklarından Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve bağış toplamak adına hareket ettik. Koşu, yürüyüş ve diğer kardiyovasküler egzersizler Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahip. Sporun bu yönüyle de öneminin altının çizilmesi bir tıp fakültesi öğrencisi olarak benim için çok önemli. Acıbadem Tıp Fakültesi’nde okuyan diğer arkadaşlarımla beraber bu konuda hareket etmek çok güzeldi. Umarım gelecek senelerde de bu etkinliği devam ettiririz” diye konuştu.


“Bu ilacıeczanedebulamazsınızama...”

NörolojiUzmanı Dr. Öğr. Ü. Mustafa Seçkin, ülkemizdeyaşayan 600 bininüzerinde Alzheimer hastasıve Alzheimer hastalığıriskitaşıyan 60 yaşüzerindekibinlercekişiyegünümüzdeverilebilecekenönemlidesteklerdenbirininfarkındalıkyaratmakolduğunavurguyaptı. Düzenlifizikselegzersizin Alzheimer hastalığındankorunmadavesağlıklıbilişselyaşlanmadakiöneminedikkatçeken Dr. Öğr. Ü. Mustafa Seçkin, şunlarısöyledi:
“Fizikselegzersizsırasındabeyiniçinkoruyucuolanvehücreseltamirmekanizmalarınıaktiveedenhormon, protein vebenzerimaddelersalgılanıyor. Hem klinikçalışmalar hem de hayvandeneyleriilebumaddelerin Alzheimer hastalığındankorunmadakidoğrudanetkisigösterildi. Eğerbumaddeleribirilaçhalinegetirebilseydikbüyükolasılıkladünyanınençoktalepedilenveendeğerliilacıolacaktı. Böylebirilaç, eczanelerdehenüzsatılmıyoramasporkıyafetlerinizigiyipBelgradOrmanıgibiboloksijenliortamlardaegzersizyaparakbuilacıücretsizolarakteminedebilirsiniz.Ancakilerleyenyaşlaberaberoluşabileceksakatlanmariskleriniönlemekiçinegzersizprogramlarınınnörolojihekimikontrolündeoluşturulmasıgerekiyor.”